12 February 2013

Steamed Moist Mud-cake gaya Cik Mya :D

Since some of u guys requested to me so many recipes
and this one i realized is wayyy on top of the list 
and todayyyyyyy i feel very much kind-hearted to write down for u guys the recipe
for those who lovess chocolates so much and and is looking for a simple recipe
so here u are;




















very much muddaaayyy

Okay this is the bahan bahan. take note ! ^_^

Cake:

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko (mya guna jenama Van Hauten)
2 sudu teh baking powder

1/2 sudu teh baking soda

3 biji telur 
1 cawan gula

1 cawan air suam 

3/4 cawan minyak masak kelapa sawit
1/2 cawan susu pekat
1 sudu teh esen Vanilla


Cara-cara:

1. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan baking soda, letak tepi. Pegi panaskan pengukus.
2. Pukul telur guna hand machine mixer sampai berbuih pastu masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang dah di ayak tadi, sikit sikit selang seli dengan air suam, kacau gunakan senduk kayu, masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. gunakan kaedah kaup balik. jangan over mix taw, 
4. Alaskan acuan bulat (atau petak) diameter 24cm dengan baking sheet,  curahkan adunan dalam acuan.
5. Tutup atas acuan tu dengan alumunium foil supaya air jatuh atas kek.
6. Kukus sampai 1 jam - 1 jam setengah. Sejukkan kek bawah kipas. Nak tiup ponn boleh jangan semput sudah :P 
7. Dah sejuk, pelan pelan tebalikkan kek tu atas pinggan dan wallah ! siap untuk di decorate

Topping dan Hiasan:

1 bar coklat masakan  
2 sudu besar butter
1/2 sudu besar gula halus.
1/2 sudu teh  esen vanilla. 

Cara-cara:

1. cairkan semua bahan bahan kat atas ni guna teknik Double Boiler.
2. Tuang kan atas kek 
3. Taburkan chocolate rice
Ta raa

love,


Post a Comment